Dette må du vite om inkasso

Har regningen din gått til inkasso, men du er usikker på hva det betyr? Vi forklarer deg hva det innebærer og hvordan du unngår dette.

Har regningen din gått til inkasso, men du er usikker på hva det betyr? Vi forklarer deg hva det innebærer og hvordan du unngår dette.

Inkasso er oppfølging av ubetalte regninger.

Hvis du ikke betaler regningene dine innen forfall, sender kreditor - altså den som har sendt deg regning - en purring eller et inkassovarsel. Hvis du fortsatt ikke betaler kobles for eksempel vi i Lindorff inn. Da får du en betalingsoppfordring.

Dersom du fortsatt ikke betaler går kravet ditt til såkalt rettslig inndrivelse, og det er da det virkelig kan bli alvorlig. Nå kan det som egentlig var en helt vanlig regning havne hos Forliksrådet. Dette er en lokal domstol som finnes i alle kommuner i Norge. Her blir det bestemt om du har plikt til å betale.

Hvis du fortsatt ikke betaler kan saken din sendt til namsmannen – det er ofte lensmannen der du bor. Namsmannen kan kreve det du skylder ved for eksempel å trekke deg i lønn eller tvangsselge ting du eier.

Tips fra oss:

  1. Det beste tipset er å planlegge økonomien, slik at du får bedre oversikt over utgiftene dine. Sett opp et budsjett, benytt deg av autotrekk, og lag deg en god rutine på innbetaling av regninger.
  2. Betal regningene innen forfall. Da unngår du purregebyr.
  3. Har du ikke råd til å betale? Kontakt leverandøren og hør om du kan returnere varen, spør om betalingsutsettelse, eller be om en nedbetalingsavtale.
  4. Hvis du likevel skulle få et inkassovarsel: Ta det på alvor. Hvis du drøyer lenge med å betale et inkassokrav, øker sjansen for at du får betalingsanmerkning. Forsøk å rydde opp så raskt som mulig hvis du har betalingsproblemer. En betalingsanmerkning kan blant annet gjøre det vanskeligere for deg å få boliglån.
  5. Ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper, og forklar problemet. De er ofte positive til å hjelpe deg med å finne en løsning. Vi som jobber i Lindorff er nok mye hyggeligere enn du tror.

Hva gjør du hvis du allerede har fått betalingsanmerkninge? Det er håp! En betalingsanmerkning står i 4 år, men hvis du ønsker å gjøre opp for deg, vil anmerkningen bli slettet med én gang hele kravet er innbetalt.

Kilde: ung.no, skylderpenger.no, Forbrukerrådet.no, Lindorff