Samlivsbrudd? Det kan bli en økonomifelle

Et samlivsbrudd kan være tøff kost for lommeboka. Kvinner kommer ofte dårligst ut. Her er ti tips til hvordan man kan unngå økonomiske problemer hvis forholdet tar slutt.

Et samlivsbrudd kan få store økonomiske konsekvenser. Ofte er kvinner taperne. Hvis du er bevisst på fallgruvene, er det større sjanse for at du unngår å sitte igjen med svarteper.

10 Tips – slik unngår du økonomiske problemer ved samlivsbrudd:

1. Lag samboeravtale hvis dere ikke er gift. Her kommer det klart frem hvordan bolig, bil og andre verdifulle eiendeler skal deles ved et eventuelt brudd. Dette er et skjema, som dere eksempelvis fyller ut hos en bank. Ved opprettelsen av en samboerkontrakt blir dere også nødt til å være tydelige på ansvarsfordelingen rundt gjeld, lån og forsikringer. Uten samboerkontrakt kan du risikere store økonomiske tap, fordi det ikke finnes en samboerlov som ivaretar dine rettigheter. Sparepengene dine kan du ta med deg ut av et samboerforhold.

2. Vær bevisst på lovverket rundt ekteskap. Hvis man er gift er det hovedregelen om likedeling som gjelder, i henhold til ekteskapsloven. Alt av verdier og sparepenger dere har skaffet sammen skal hovedsakelig deles likt. Arv holdes utenfor, forutsatt at den ikke er brukt opp. Derfor er det smart å investere pengene fremfor å prioritere forbruk. Noen har dessuten særeie som en del av ektepakten. Det betyr at deler av formuen faller utenom likedelingsprinsippet.

3. Kjøp deg inn i bolig, eller kjøp noe sammen. Ikke gå i "leiefella", der du betaler husleie til din partner i årevis, uten å eie noe av boligen. I utgangspunktet er det best om dere har like stor eierandel, og at dere begge står oppført som likeverdige eiere. På denne måten sikrer du deg økonomisk dersom forholdet tar slutt, og det blir enklere å etablere seg på nytt. I tillegg får du din del av verdistigningen.

4. Snakk om økonomi mens dere er et par. Det er mye lettere å diskutere felles økonomi mens man er på god fot, enn etter et vanskelig brudd. Snakk om hvordan det er naturlig å fordele verdier og eiendeler.

5. Skap en rettferdig fellesøkonomi. Unngå en situasjon der du bruker store deler av sin inntekt på mat, klær, interiør, oppussing og reiser i langt større grad enn din kjære. Du får ingen kompensasjon for dette ved et brudd. Pass også på at du spytter penger inn i ting som har varig verdi, som bolig, hytte og bil. Videre kan det være lurt å ha en felleskonto til forbruk, samt å sette opp et budsjett hvor dere bestemmer hvem som skal betale hva.

6. Spar penger hvis du kan. Forsøk å opparbeide deg en buffer. Dette er gull verdt hvis du opplever uforutsette utgifter, for eksempel hvis du må bruke advokat. Ekstra midler kan også ha mye å si for din evne til å kjøpe egen bolig og omstille deg godt etter et brudd.

7. Sett deg inn i konsekvensene ved deltidsjobbing. Langt flere kvinner enn menn jobber deltid, blant annet i småbarnsfasen. Det gjør at de får lavere inntekt, mindre mulighet til å legge av sparepenger og færre pensjonspoeng. I tillegg kan det bli vanskeligere å trappe opp i stillingsprosent ved behov, eller få ny jobb. Fulltidsjobb gir mer økonomisk frihet, og flere karrieremuligheter. Eventuelt kan dere inngå en kompensasjonsavtale rundt din deltidsjobbing.

8. Skaff oversikt over lån og gjeld. Hvor høyt boliglån har dere? Har dere flere lån, eller annen gjeld? Hva er renten? Er det smart å refinansiere? Noen får en kalddusj når forholdet tar slutt og de innser at de hadde mye høyere gjeld enn forventet. Dermed har de også mindre verdier å ta med seg videre. En annen grunn til at du bør følge med på disse tingene er at det er penger å spare på å samle lån, forhandle på renten og refinansiere.

9. Kjøp livsforsikring. Slik sikrer du deg økonomisk ved eventuell sykdom, uførhet eller død. Hvis din partner faller bort, vil du for eksempel få utbetalt en engangssum. Det gjør det lettere å tilpasse seg til en ny livssituasjon og nedbetale gjeld.

10. Skriv testamente. Hvis dere «bare» er samboere, uten felles barn, har ikke din partner rett til å arve noe etter deg. Har dere barn sammen? Også da har samboere dårligere arverettigheter. Testamente kan for eksempel opprettes som et vedlegg til samboerkontrakt.