Derfor bør du aldri gi bort BankID-en din

Uansett hvor mye du stoler på personen: Aldri gi bort BankID-passordet ditt, sier juridisk direktør Hanne Riksheim i Intrum.

BankID er en elektronisk legitimasjon og signatur som kan brukes til å ta opp milliongjeld i ditt navn. Å holde BankID-passordet hemmelig er ditt ansvar. Til forskjell fra kredittkort kan du risikere å stå uten rettigheter ved svindel eller misbruk.

Juridisk direktør Hanne Riksheim i Intrum har sett hvor galt det kan gå:

Intrums advokater merker at det er flere saker med svindel av BankID. At folk ikke beskytter eget passord eller har passord som er lette å gjette, er kjernen i disse sakene.

Hanne Riksheim i Intrum forklarer:

- Som advokater ser vi at det ofte handler om folk som har vært slepphendte med opplysninger som gir tilgang til BankID. I vilkårene for BankID står det at passordet ikke må røpes for noen, heller ikke til folk du bor med og stoler på. Likevel skjer de aller fleste sakene med BankID-svindel mellom noen som står hverandre nært, som ektefelle eller samboer.

- Kanskje har man fått hjelp til å betale en faktura mens en selv er bortreist og kodebrikken er gjenglemt hjemme, eller passordet er alt for lett å gjette seg til.

Konsekvensene kan bli enorme:

- Det er skremmende hva feil person kan gjøre i ditt navn, dersom din elektroniske signatur misbrukes. Svindleren vil kunne stifte gjeld i ditt navn gjennom opptak av lån. Vår erfaring viser at det kan dreie seg om millionbeløp fordelt på en rekke forskjellige banker, sier Riksheim.

Les også: 8 tips til å unngå BankID-svindel.

Vil du ha tips til hvordan få bedre privatøkonomi?