Spare penger på mat? Her er 8 tips til hvordan!

I Norge bruker vi mye penger på mat, og for mange av oss er mat en stor utgiftspost. Det skal likevel ikke store justeringer til før du kan spare flere hundre kroner i måneden på matinnkjøp. Her er våre beste tips til å spare penger på mat.

Vit hva du har i skuffer og kjøleskap

Ta en titt i skuffer og kjøleskap, og bruk noen minutter på å pønske ut hva du kan lage med matvarene du allerede har. Bruk fantasien og søk oppskrifter på nettet. Før du vet ordet av det har du brukt opp matvarer du ellers hadde kastet, og som en bonus har du kanskje utvidet middagsrepertoaret.  

Planlegg ukemeny og ta en storhandel

Sett deg ned i starten av uken og planlegg en ukesmeny. Ved å planlegge måltidene, lage handleliste og gjøre én storhandel, kan du spare både tid og penger utover i uken. Da unngår du også å plukke med deg unødvendige varer du ikke trenger.

Bruker du mye penger på mat? Det kan være lurt å legge matinnkjøp som en post i budsjettet.

Frys før det blir dårlig

Det aller meste kan fryses. Ser du at du har mer mat i kjøleskapet enn du klarer å spise før det går ut på dato, kan det være lurt å legge det i fryseren. Hvis du er enda lurere skriver du frysedato på pakningen, sånn at du vet hvor lenge den har ligget der.

For at det skal være økonomisk å fryse mat er det viktig at du ikke legger maten i fryseren og glemmer den. Ta en titt i fryseren fra tid til annen, slik at du har oversikt over hva som faktisk finnes der.

Ikke sløs bort pengene dine på dyre matbutikker

Den samme matvaren kan ha ganske ulik pris i ulike butikker. Med mindre du skal ha helt spesielle matvarer, kan du spare ganske store summer på å gjøre storhandelen i såkalte lavprisbutikker. Du kan også sjekke ut VGs store matbørs, der de jevnlig sammenligner priser i butikkjedene.

Bruk sansene og spar penger på mat

Mye mat har datostempling. Datostemplingen er imidlertid ingen fasit på når maten blir dårlig. Bruk sansene når du skal vurdere om maten er dårlig, framfor å kaste det kun fordi datoen sier det er gammelt. Du kan spare ganske mange hundrelapper i året på å ikke kaste mat som faktisk er spiselig.

Ha en restemiddag i uken

Spar på rester fra tidligere middager og arranger en restemiddag i uken. Da reduserer du matsvinn og du sparer tid på å lage middag. Det er dessuten ingen som har sagt at lasagne, fiskepinner og gulrotsuppe er en dårlig kombinasjon. Trenger du å supplere med litt ekstra mat, kan du lage en enkel salat eller steke noen egg ved siden av.

Reduser kjøttforbruket

Grønnsaker og kornprodukter er billigere enn kjøtt, og dessuten mer miljøvennlig. Ved å redusere kjøttforbruket, enten ved å innføre en vegetarisk middag i uken, eller ved å bytte ut noe av kjøttet med grønnsaker, kan du etterhvert spare store summer. Og husk at vegetariske retter ikke trenger være kjedelige!


Les også: 7 enkle tips til hvordan du kan redusere forbruket ditt

Følg med på tilbud i matbutikker

Hvis du hele tiden følger med på tilbud matbutikker har, både i kundeaviser eller apper kan du spare mye penger på mat. Det er et bra utgangspunkt for å skrive en handleliste for uken og lage en rimelig ukemeny. Ellers er et godt tips og bli Trumf medlem så du sparer penger hver gang du handler mat på KIWI, MENY eller SPAR. Handler du mye på REMA 1000 lønner det seg også å last ned Æ-appen så du sparer penger hver gang du handler der. 

Hvordan spare penger på mat?

Oppsummert er det kun 8 enkle grep som skal til for å spare penger på mat:

  1. Vit hva du har i skuffer og kjøleskap.
  2. Planlegg ukesmeny og ta en storhandel.
  3. Frys før det blir dårlig.
  4. Ikke sløs bort pengene dine på dyre matbutikker.
  5. Bruk sansene og ikke ta datostemplingen som en fasit.
  6. Ha en restemiddag i uken.
  7. Reduser kjøttforbruket.
  8. Følg med på tilbud i matbutikker.