Felles økonomi? Slik sikrer du deg ved samlivsbrudd

Et samlivsbrudd kan være tøft for økonomien, og kvinner kommer ofte dårligst ut. Her er ti tips til hvordan du kan unngå økonomiske problemer hvis forholdet tar slutt.

Har du felles økonomi med partneren kan et samlivsbrudd få store økonomiske konsekvenser. Selv om de fleste ikke planlegger for at man skal bryte med partneren sin, kan det kan være lurt å tenke på de økonomiske utfordringene som kan oppstå ved et eventuelt samlivsbrudd, eksempelvis gjennom en samboeravtale.

Lag samboeravtale

Hvis du og partneren din ikke er gift kan det være lurt å lage en samboeravtale. Her kommer det klart frem hvordan bolig, bil og andre verdifulle eiendeler skal deles ved et eventuelt brudd. Dette er et skjema, som dere eksempelvis fyller ut hos en bank. Du finner skjema enkelt på nett. 

Ved opprettelsen av en samboerkontrakt blir dere også nødt til å være tydelige på ansvarsfordelingen rundt gjeld, lån og forsikringer. Uten samboerkontrakt kan du risikere store økonomiske tap, fordi det ikke finnes en samboerlov som ivaretar rettighetene dine. Du kan ta med sparepengene dine ut av et samboerforhold.

Vær bevisst på lovverket rundt ekteskap

Hvis man er gift gjelder hovedregelen om likedeling, i henhold til ekteskapsloven. Alt av verdier og sparepenger dere har skaffet sammen skal hovedsakelig deles likt. Arv holdes utenfor, forutsatt at den ikke er brukt opp. Derfor kan det være smart å investere pengene fremfor å prioritere forbruk. Noen har dessuten særeie som en del av ektepakten. Det betyr at deler av formuen faller utenom likedelingsprinsippet.

Kjøp deg inn i boligen, eller kjøp noe sammen

Ikke gå i "leiefella", der du betaler husleie til din partner i årevis, uten å eie noe av boligen. I utgangspunktet er det best om dere har like stor eierandel, og at dere begge står oppført som likeverdige eiere. På denne måten sikrer du deg økonomisk dersom forholdet tar slutt, og det vil bli enklere for deg å etablere deg på nytt. I tillegg får du din del av verdistigningen på boligen.

Snakk om økonomi mens dere er et par

Det er mye lettere å diskutere felles økonomi mens man er på god fot, enn etter et vanskelig brudd. Snakk om hvordan det er naturlig å fordele verdier og eiendeler ved et eventuelt brudd.

Skap en rettferdig fellesøkonomi

Unngå en situasjon der du bruker store deler av inntekten din på mat, klær, interiør, oppussing og reiser i langt større grad enn partneren din. Du får ingen kompensasjon for diss utgiftene ved et eventuelt brudd. Pass også på at du spytter penger inn i ting som har varig verdi, som for eksempel bolig, hytte og bil. Videre kan det være lurt å ha en felleskonto til forbruk, samt å sette opp et budsjett hvor dere bestemmer hvem som skal betale for hva.

En familie er ute på tur en sommerdag, illustrasjon på tiden før samlivsbrudd.
Samlivsbrudd kan bli en økonomisk felle. Se gjennom disse tipsene om du trenger hjelp.

Spar penger hvis du kan

Hvis du har mulighet til det, bør du forsøke å opparbeide deg en bufferkonto. Dette er gull verdt hvis du opplever uforutsette utgifter, for eksempel hvis du må bruke advokat. Ekstra midler kan også ha mye å si for din evne til å kjøpe egen bolig og omstille deg godt etter et brudd.

Les også: Våre beste sparetips.

Sett deg inn i konsekvensene av å jobbe deltid

Langt flere kvinner enn menn jobber deltid, særlig i småbarnsfasen. Det gjør at de får lavere inntekt, mindre mulighet til å legge av sparepenger og færre pensjonspoeng. I tillegg kan det bli vanskeligere å få ny jobb, eller trappe opp i stillingsprosent ved behov. Fulltidsjobb gir mer økonomisk frihet, og flere karrieremuligheter. Eventuelt kan dere inngå en kompensasjonsavtale hvis en av dere jobber deltid.

Skaff oversikt over lån og gjeld

Hvor høyt boliglån har dere? Har dere flere lån, eller annen gjeld? Hva er renten? Er det smart å refinansiere? Noen får en kalddusj når forholdet tar slutt og de innser at de hadde mye høyere gjeld enn hva de trodde. Dermed har de også mindre verdier å ta med seg videre. En annen grunn til at du bør følge med på lån og gjeld er at det er penger å spare på å samle lån, forhandle på renten og refinansiere.

Hvis du skulle komme i en situasjon der du får problemer med å betale regningene dine er det anbefalt at du tar kontakt med de du skylder penger så fort som mulig. Da kan dere komme frem til en ordning som passer begge parter.

Har du en sak hos oss? Logg inn og få oversikt.

Kjøp livsforsikring

Livsforsikring sikrer du deg økonomisk ved eventuell sykdom, uførhet eller død. Hvis din partner faller bort, vil du for eksempel få utbetalt en engangssum. Det gjør det lettere å tilpasse seg til en ny livssituasjon og nedbetale eventuell gjeld.

Skriv testamente

Selv om det er utenkelig at en av dere putselig skal gå bort, er det lurt å planlegge hvordan økonomien skal fordeles dersom det utenkelige skulle skje. Hvis dere «bare» er samboere, uten felles barn, har ikke din partner rett til å arve noe etter deg. Har dere barn sammen? Også da har samboere dårligere arverettigheter. Testamente kan sikre at partneren din arver noe hvis du skulle gå bort, og kan for eksempel opprettes som et vedlegg til samboerkontrakten.