Bli gjeldfri med disse 7 tipsene

Sliter du med å bli gjeldfri og betale ned all gjelden din? Det er forståelig at det er frustrerende. Ta kontroll over økonomien din med disse verdifulle tipsene.

Nordmenn er Europas dårligste betalere. Vår ferske European Consumer Payment Report viser at 6 av 10 nordmenn oppgir at de ikke har betalt én eller flere regninger i tide de siste 12 månedene. 4 av 10 har også oppgitt at de har lånt penger for å betale en regning det siste året. Med disse alarmerende statistikker er det tydelig at nordmenn står overfor økonomiske utfordringer. Men fortvil ikke! Vi har satt sammen syv konkrete tips som kan hjelpe deg med å ta kontroll over din økonomiske situasjon og arbeide mot å bli gjeldfri.  

1. Få en oversikt og lag et budsjett

Se gjennom bankutskriften din og se hva du faktisk bruker penger på. Legg alle utgiftene dine inn i et budsjettark for å få full oversikt over økonomien din. Da kan du enkelt se om du prioriterer riktig, og hvor du eventuelt bør kutte ned kostnader.  
Last ned Intrums budsjettmal her.

2. Lag en liste over alle dine kreditorer

Skriv ned hvem du skylder penger til, hvor mye du skylder og rentesatsen på disse gjeldene. Det kan virke skremmende og se omfanget av problemet, men det er den beste måten å takle problemet og jobbe mot å bli gjeldfri.  
Fått inkassokrav? Her er fem ting du bør gjøre.

3. Betal ned gjelden for å bli gjeldfri

Begynn med å betale de dyreste lånene først. Hvis du har lån med høy rente, bør du prioritere å betale dem. Renten på forbrukslån er ofte over ti prosent, som utgjør mange penger hver måned. Godt tips for å bli gjeldfri er å betale forbrukslån først, så boliglån og så studielånet. Hvis du sliter med å betale ned all gjelden du har, kan du kontakte de du skylder penger og se om dere kan inngå en avtale.  

4. Bli kvitt de små lånene

I stedet for å betale alle kreditorene dine likt, er det en god idé å bli kvitt de små lånene som er enkle å betale umiddelbart. Dette vil forenkle økonomien din og la deg fokusere på å betale hovedgjelden. 

Mann på telefonen leser tips om å bli gjeldfri.
Bli gjeldfri ved å ha god oversikt over egen økonomi. Start med et budsjett!

5. Slå sammen lånene dine

Ellers kan det være en mulighet å refinansiere lånene dine så du bare skylder ett lån. Da sletter man smålånene og tar opp ett nytt, større lån med lavere rente. Da kan det være lettere å ha oversikt over økonomien din så du selv har kontroll på hvordan du raskere skal bli gjeldfri.  

6. Bruk automatisk betaling

Sett opp automatisk betaling slik at betalingene går ut automatisk. På denne måten sikrer du at du betaler i tide. Ved å betale regningene dine før forfallsdato unngår du påminnelsesgebyrer og inkasso. Har du mottatt en regning fra et inkassobyrå eller Intrum er det viktig at du tar kontakt så fort som mulig om du har rotet det til.

7. Snakk med kreditorene dine

Det er viktig å snakke med kreditorene dine slik at dere sammen kan finne en løsning. Ved å opprettholde dialogen vil du kunne få tilgang til den hjelpen de kan tilby. For eksempel kan det være mulig å avtale en rentefrys slik at gjelden din ikke øker videre. Det kan også være at du kan få gjelden satt på vent, slik at du kan få litt pusterom og kanskje muligheten til å bli kvitt små lån eller betale de dyre lånet.