Advarer mot falske SMS-er 

Obs! Vi har oppdaget at det blir sendt ut falske tekstmeldinger fra Intrum. Ikke trykk på lenken i SMS-en eller oppgi personlig informasjon. Les mer om svindelforsøket her.

Les mer ›

Bruk Black Friday smart

Black Friday, den siste fredag i november, er dagen i året handelsstanden ønsker at du skal kjøpe mest mulig. Det er lett å bli fristet av alle tilbudene. Vi har satt sammen noen tips til hvordan du kan bruke Black Friday best mulig.

Salgsskiltene lyser mot oss i alle butikker og nettbutikker, og vi blir fristet av “ekstremt gode tilbud” hvor enn vi snur oss. Bare i løpet av Black Friday legger vi nordmenn igjen flere milliarder kroner på varer vi trenger og ikke trenger. Hvis du bruker Black Friday riktig kan du være heldig og gjøre noen gode kupp. Bruker du salget på å kjøpe ting du ikke trenger eller har råd til, kaster du imidlertid bare penger ut av vinduet. Vi har satt sammen noen tips på hvordan du kan bruke Black Friday på best måte:

Planlegg og gjør research i forkant

Et godt tips før den store handledagen er å planlegge innkjøpene dine i forkant, og hvor mye du skal bruke. Hvis du holder deg til planen vil du unngå en masse impulskjøp på varer du ikke trenger eller har råd til.

Det kan også være lurt å følge med på prisene på de produktene du planlegger å kjøpe i tiden før salget begynner. Sider som Prisjakt sammenligner priser fra ulike butikker for deg, slik at du kan finne de billigste før-prisene på varene du planlegger å kjøpe. Skriv ned før-prisen og sammenlign det opp mot den nedsatte prisen når salget kommer. Hvor mye sparer du faktisk på å kjøre varen på salg? 

Hvis du ikke har undersøkt før-prisene i forkant bør du sjekke at varene faktisk er nedsatt når du står i butikken. Når det er salg bør før-prisen stå på plakaten.

Kjøp varer du faktisk trenger

Før du kaster deg ut i havet av tilbud kan det være lurt å tenke nøye gjennom hva du faktisk trenger og hvilke reelle behov du har. Bruker du Black Friday til å kjøpe julegaver kan du være heldig å spare noen kroner på varer du likevel skal kjøpe. Og hvis du for eksempel må skifte ut hvitevarer kan du være heldig og spare ganske mye ved å kjøpe det på Black Friday. 

Husk likevel at en billig vare ikke er billig hvis du ikke trenger den. Da kaster du bare bort penger.

Bruker du Black Friday smart vil du kunne gjøre noen gode kupp. Bruker du imidlertid dagen til å kjøpe varer du ikke trenger, kaster du penger ut av vinduet.

Ikke bruk penger du ikke har

I en ny undersøkelse fra Danske Bank oppgir nærmere 30% at de kjøper varer på kreditt på Black Friday. Hvis du ikke har penger disponibelt til å kjøpe varene du ønsker deg, kan det friste å dra frem kredittkortet, eller benytte deg av tilbudet om betalingsutsettelse. Når du utsetter betalingen utsetter du imidlertid også bare problemet.

Vårt beste tips er å ikke utsette betalingen eller trekke kredittkortet dersom du ikke har mulighet til betale regningen med en gang den kommer. Sagt med andre ord: ikke bruk penger du ikke har!

Les også: Våre beste sparetips

Ikke bli lurt til å kjøpe mer enn du skal ha

Det er lett å bli fristet til å kjøpe mer enn du har planlagt når du ser tilbudsskiltene lyse mot deg fra alle kanter. Butikkene legger gjerne småvarer i nærheten av kassen i håp om at du impulsivt skal slenge det med deg på når du er på vei til å betale. Mange småkjøp vil tilslutt kunne utgjøre store summer.

Også nettbutikkene prøver gjerne å friste med for eksempel gratis frakt hvis du legger på en eller to varer. Ofte blir det mye dyrere, fordi du slenger på noe du egentlig ikke trenger, som likevel koster mer enn det frakten gjør.

Se også: Hans Olav Lahlum forklare hvorfor vi blir trigget av salg

Tenk over forbruket ditt

Vi forbruker stadig mer, og på dager som Black Friday er det fristende å kjøpe mer enn vi trenger. Ifølge SIFO bruker vi aldri 8% av klærne vi kjøper, og hvert år kaster hver og en av oss nærmere 30 kg klær. Fretex melder også om at de får inn flere titalls tonn klær hver eneste dag.

Overforbruk av klær er en av de største miljøutfordringene, så før du kaster deg ut i Black Friday, kan det være lurt å ta en runde med deg selv og spørre deg om du i det hele tatt har behov for å kjøpe noe som helst?

En ny undersøkelse fra Intrum viser at 4 av 10 nordmenn sier at bærekraft motiverer dem til å redusere forbruket sitt. Bruker du Black Friday smart, og kun kjøper varer som dekker de reelle behovene dine, vil du spare både penger og miljøet.

9 tips til å bruke Black Friday smart:

  1. Start med et budsjett: For å unngå at du ryker på impulskjøp bør du sette opp et budsjett for hvor mye du har råd til å bruke. Lag en oversikt med hva du skal kjøpe og sett prisgrenser for varene du skal ha. Les mer om hvordan du setter opp et budsjett.
  2. Ikke bruk penger du ikke har: Den viktigste forutsetningen for å handle smart på Black Friday er at du har penger til det. Ikke bruk penger du ikke har ved å handle på for eksempel kredittkort.
  3. Sjekk prisen: For å kunne friste med ekstra høye rabatter og samtidig tjene mest mulig, er det flere butikker som setter opp prisene sine før Black Friday. På prisjakt.no kan du sjekke prisutviklingen også før Black Friday. 
  4. Kjøp noe du har hatt lyst på lenge: Har du tenkt på noe du har ønsket deg lenge, men som er for dyrt å kjøpe til full pris? Da er det lurt å slå til på Black Friday.
  5. Kjøp noe du vet at du trenger: Pleier du å utsette kjedelige, men nødvendige kostnader? For eksempel en oppvaskmaskin eller kjøleskap som bør byttes ut. Det føles bedre både for deg og lommeboken å kjøpe nødvendige ting på salg.
  6. Ikke fall for butikkenens mersalgs-triks: Mange butikker plasserer varer taktisk så du skal bli fristet til å handle mer. For eksempel i enden av hyllene, på egne utstillingsbord og ved kassen. Skal du handle på nett er det vanlig at butikken frister med flere produkter relatert til det du har i varekurven.
  7. Kjøp julegaver: Har du ikke begynt å handle inn julegavene ennå? Da kan det være lurt å ta julehandelen på Black Friday. Lag en liste over hvem som skal få julegave i år og inkluder denne i budsjettet.
  8. Bruk gavekort: Har du et gavekort eller tilgodelapp du har glemt å bruke? Hvis du bruker gavekortet på Black Friday får du mer for pengene dine.
  9. Husk at det smarteste du gjør for både lommeboken og miljøet er å ikke kjøpe noe som helst