Advarer mot telefon- og SMS-svindel 

Obs! Vi har blitt gjort oppmerksomme på at det foregår både telefon- og SMS-svindel med Intrum som avsender. Sjekk alltid minesider på Intrum.no om du har en sak fra Intrum. Les mer om svindelforsøkene her.

Les mer ›

Halv skatt - dette bør du gjøre med pengene

Lønn med halv skatt er på vei, men hvordan få mest mulig ut av pengene? Vi har satt sammen noen gode tips for hva du kan gjøre med de ekstra pengene:

I desember betaler de fleste av oss halv skatt. Med litt romsligere økonomi i en ellers dyr måned kan det være fristende å bruke hele lønnen på juleshoppingen. Hvis du har mulighet kan det imidlertid være lurt å bruke noe av pengene på mer langsiktige investeringer.

Betal ned dyr gjeld:

Kredittkort- eller forbruksgjeld kan bli dyrt i lengden. Jo raskere du betaler ned denne typen gjeld, jo mindre vil det koste deg i renter og avgifter. Bruk de ekstra pengene du får i desember til å betale ned dyr gjeld. Da vil du kunne starte året med færre økonomiske bekymringer. 

Det samme gjelder hvis du har en eller flere inkassosaker du ikke har betalt. Jo raskere du betaler ned saken din, desto mindre vil det koste deg i salærer og omkostninger.

Betal forfalte regninger:

Bruk de ekstra pengene til å betale alle forfalte regninger og eventuelle inkassokrav. Da kan du starte et nytt år uten økonomiske bekymringer.

Hvis du ikke har mulighet til å betale alt på en gang bør du ta kontakt med de som har sendt deg regningen og høre om mulighetene for å dele opp betalingen.

Har du en sak hos? Logg inn for å få oversikt.

Bruk noe av den ekstra lønnen i desember på langsiktige investeringer.

Fyll opp BSU-kontoen:

Hvis du ikke har fylt opp BSU-kontoen for 2022, kan du bruke de ekstra pengene du får utbetalt i desember til nettopp dette. Du kan overføre opptil 27 500 kr på BSU-kontoen i løpet av et år, og du vil kunne trekke fra opptil 5500 kr på skatten hvis du fyller opp kontoen. 

Hvis du allerede har fylt opp BSU-en for i år, kan det være en idé å sette pengene på en egen sparekonto ut året, for så å flytte pengene inn på BSU-kontoen etter nyttår. Husk at jo tidligere du setter pengene på BSU-konto, desto større rentegevinst får du.

Husk at fra og med 2023 vil du kun få igjen 10% av pengene skattefritt, og ikke 20% som det har vært til nå. Det betyr at du vil få 2750 kroner inn på konto dersom du setter inn maxbeløpet på 27 500 kroner i 2023. 

Opprett en bufferkonto:

Det er alltid lurt med en bufferkonto til uforutsette kostnader, som for eksempel hvis vaskemaskinen ryker, bilen må på reparasjon eller strømregningen blir høyere enn hva du hadde planlagt.

Det er anbefalt å ha en bufferkonto med minst tre månedslønner, slik at du slipper låne penger til uforutsette utgifter. Tre månedslønner kan være en utfordring for de fleste, men litt er bedre enn ingenting.  

Husk at en bufferkonto ikke er det samme som en sparekonto. Bufferkontoen skal med andre ord ikke brukes til å kjøpe ting du ønsker deg, eller for å finansiere ferien. Den skal være en slags sikkerhet for den dagen det kommer en regning du ikke hadde gjort rom for i budsjettet.

Sett pengene på sparekonto:

Ikke nådd sparemålene for i år? Sett noe av pengene på sparekonto, enten du sparer til leilighet, bryllup eller en ferie. I nettbanken kan du legge inn flere ulike sparekontoer til ulike formål. Det vil gi deg god oversikt over hva du kan bruke på de ulike formålene. Ønsker du å bli flinkere til å spare? Da kan du lese våre beste sparetips.