9 sparetips du bør prøve nå

Vinteren er en god tid å spare penger. Kanskje har du satt deg noen nye sparemål og har lyst til å få fart på sparingen? Her er 9 tips som hjelper deg i gang.

Enten du sparer til leilighet, skal nedbetale gjeld eller nå et annet sparemål, er det flere enkle grep du kan ta i hverdagen som gir deg muligheten til å spare penger på kort tid - uten at du trenger å gjøre en helomvending.:

1. Følg budsjett:

Sett opp et budsjett med oversikt over faste inntekter og faste utgifter. Beløpet du sitter igjen med etter du har trukket utgiftene fra inntektene, er pengene du skal fordele på sparing og levekostnader.

Les også: Slik setter du opp en spareplan som funker.

2. Benytt foodprep i hverdagen:

Mat er en stor kostnad for de fleste. Hold av et beløp i budsjettet ditt for mat og planlegg måltidene dine. Ved å preppe forhåndsplanlagte måltider kan du ende opp med å spare mye penger. Det bidrar også til at du unngår impulskjøp som går hardt utover lommeboken når du er sulten.

SPAR SAMMEN: Det trenger ikke nødvendigvis koste penger å være sosial. Hva med å sette sparemål sammen med vennene dine?

3. Innfør shoppestopp:

For å nå sparemålet ditt er det lurt å innføre en shoppestopp i perioden du ønsker å spare litt ekstra penger. Lag en liste over ting du ønsker å kjøpe og sjekk etter spareperioden om det faktisk var ting du trengte. Ofte er det slik at du at den TV’en eller kule jakken ikke var så nødvendig likevel.

Les også: Sparer du egentlig penger på salg?

4. Vær sosial uten å bruke penger:

Ofte er sosiale sammenkomster knyttet til pengebruk, men slik behøver det ikke å være. Vær ærlig med vennene rundt deg og forklar at du ønsker å spare penger fremover. Kom med forslag som å gå tur, se film eller lage middag hjemme. Kanskje kan du og vennene dine sette sparemål sammen? Det kan gjøre sparingen mye hyggeligere og er en god motivasjon til å gjennomføre. Her kan du finne 30 ting du kan gjøre i helgen uten å bruke penger. 

5. Spar penger på strømregningen:

Strømutgifter er en variabel kostnad du kan redusere ved å være litt bevisst. Du kan spare strøm ved å skru av lyset når du ikke er hjemme, ta kortere dusjer og være sparsom med oppvaskmaskinen. Disse små grepene kan fort bidra til å redusere strømregningen.

6. Kutt alle kostnader som kan kuttes:

Sjekk budsjettet ditt. Hvilke kostander kan du flytte over til sparing? Du kan for eksempel fryse forskjellige abonnement som treningssenter, nett- TV eller andre medlemskap for en periode. Tobakk er en typisk kostnad som sluker penger i hverdagen og du kan nå sparemålene raskere om du slutter. Trenger du hjelp med å komme i gang? Les mer her om hvordan du kan redusere forbruket. 

7. Selg ting du ikke bruker:

Det kan føles veldig godt å kvitte seg med ting som ikke blir brukt. Ta et oppgjør med det du eier og evaluer om det egentlig er noe du har behov for. Er det lenge siden du har brukt det eller er det ting du ikke husker at du eier? Selg det til andre som får bedre bruk for det. På steder som Tise og Finn kan du selge alt i fra interiør og klær, til sportsutstyr eller elektronikk.

8. Unngå små kostnader:

Definer de typiske hverdagstyvene som cappuccino på kaféen på hjørnet eller småkjøp i kiosk og på bensinstasjon. Kjøper du for eksempel to kaffekopper i uken kan du bruke opptil 360 kr i måneden på drikke du kan lage deg hjemme. På et år tilsvarer det 4320 kr som hadde gjort seg bedre på en sparekonto.

9. Skaff en ekstra inntekt:

Spe på budsjettet med en ekstra jobb i helgene eller på ettermiddagen. Det kan for eksempel være barnevakt, hundepasser eller eksamensvakt. Du kan også ta småjobber på Finn.no. Den lille inntekten kan du putte rett på sparekonto.