Advarer mot telefon- og SMS-svindel 

Obs! Vi har blitt gjort oppmerksomme på at det foregår både telefon- og SMS-svindel med Intrum som avsender. Sjekk alltid minesider på Intrum.no om du har en sak fra Intrum. Les mer om svindelforsøkene her.

Les mer ›

Dette betyr høyere boligrenter for deg

For mange utgjør boliglånet den største utgiftsposten og dermed vil store deler av inntekten gå til akkurat dette. Hva gjør du da når boligrenten stiger? Her er våre tips for å forberede økonomien din på en renteøkning.

I dag har DNB besluttet å sette opp boligrenten med inntil 0,25 prosentpoeng. Det betyr at vi må belage oss på at trenden med rekordlave renter er i ferd med å snu. Mange nordmenn har aldri opplevd en renteoppgang, og den økte kostnaden kan bli tøff for mange, spesielt hvis du har mye gjeld.

Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å for å forberede deg. Følg disse fire stegene for å kartlegge effekten en renteøkning har på din økonomi og hva du kan gjøre for å være mest mulig rustet for å takle den.

4 steg du bør ta for å forberede økonomien på høyere boligrenter

1. Finn ut hva en renteøkning vil bety for deg

Det første du bør gjøre er å finne ut hvor mye en renteøkning kommer til å påvirke økonomien din. Det du betaler i renter avhenger av størrelsen på lånet, løpetiden og rentenivået. Gå inn i nettbanken for å se hvor mye du har i boliglån og hvilke vilkår du har. Når du har beløpene på plass kan du enkelt regne ut hvor mye høyere kostnaden blir ved ulike renteøkninger. Da vet du hvor mye mindre du har til andre ting.

FÅ OVERSIKT: Det er lettere å håndtere økte renter når du vet hvor mye ekstra du må betale.

2. Kom i gang med sparingen

Hvis du ikke allerede er i gang med å spare, er det lurt å starte med å spare seg opp en økonomisk buffer. Med en buffer blir det enklere å håndtere en renteøkning.

Les også: Våre beste sparetips

3. Få kontroll på kostnadene

Det er fort gjort å miste oversikten over hva du faktisk bruker penger på. For eksempel kan små utgifter som kjøpekaffe og ferdigmat fort bli store beløp. De fleste nettbanker gir deg oversikt over hvilke kategorier du bruker mest penger på. Dette er et godt utgangspunkt for å kartlegge utgiftene dine. Når du har fått oversikt over hva du bruker penger på er det lettere å se hvor du kan kutte, og hvor mye du heller kan bruke på sparing.

4. Ta kontakt ved økonomiske problemer

Hvis du har problemer med å betale er det lurt at du tar kontakt med de du skylder penger så tidlig som mulig. Det er også viktig å ta kontakt med inkassoselskapet slik at dere finner en løsning på problemet. Dette er første skritt for å unngå at gjelden hoper seg opp.