Få kontroll på økonomien

Det er svært nyttig å sette seg ned og få en oversikt over økonomien din. Vi har satt sammen noen tips som vil gjøre det enklere for deg å få kontroll på økonomien din.

Sett opp et budsjett

Et budsjett er en enkel måte å få kontroll på økonomien. Med et godt budsjett får du oversikt over hvilke faste og variable utgifter du har i løpet av en måned, og om du eventuelt har igjen noe ekstra, som du for eksempel kan sette av til sparing. Det kan ta litt tid å lage et oversiktlig og fullstendig budsjett, men det vil til gjengjeld være til stor nytte gjennom året. 


For å gjøre budsjettarbeidet lettere kan du laste ned vår budsjettmal her.

Gå gjennom alt av abonnementer

Mange av oss sitter og ruger på abonnementer vi egentlig ikke bruker. Dette gjelder alt fra abonnementer på treningsentre til diverse streamingabonnementer. Sitter du på flere abonnementer du ikke bruker kan dette til sammen utgjøre store summer i måneden. Bruk en kveld på å gå gjennom abonnementene dine, og avslutt de du ikke bruker. Du vil kanskje kunne spare flere hundrelapper i måneden, som du for eksempel kan sette av til sparing.

Dame som prøver å få kontroll på økonomien sin.
VANLIG LOMMETYV: Abonnementer på alt fra streamingstjenester til apper stjeler fort til seg mye penger uten at du merker det.

Bli hektet på sparing

Noen elsker å spare, mens andre ikke er like flinke til det. Sparing trenger likevel ikke være kjedelig. Tvert imot kan du gjøre sparing til noe morsomt. Har du for eksempel en ferie du ønsker å dra på? Kanskje er det noe fint du har lyst til å kjøpe deg? Eller kanskje du har lyst til å bygge opp en bufferkonto? 

Det finnes flere triks som gjør sparing til noe gøy. Sett deg et mål for hva du har lyst til å spare til, og finn de metodene du syns funker best for deg. Du kan for eksempel prøve spareappen Dreams. Før du vet ordet av det har du nådd sparemålet ditt og du kan oppnå drømmen din. Sett deg et mål for hva du har lyst til å spare til, og finn de metodene du syns funker best for deg.


Les også: Disse appene kan gi deg bedre privatøkonomi

Få oversikt over de største utgiftspostene

Det er fort gjort å dra kortet her og der, uten at man tenker over hva man faktisk bruker penger på. I dag tilbyr de fleste nettbanker oversikter over hvor mye penger man bruker på ulike ting. Et godt tips er å gå inn i oversikten i nettbanken og få kontroll på hvilke utgiftsposter som trekker mye penger. Kanskje har du mulighet til å kutte ned på noen av utgiftspostene? Mange av oss bruker for eksempel mer penger enn nødvendig på mat. Med litt planlegging kan du spare mye penger på matinnkjøpet.

Betal ned kredittkort

Kostet sommeren mer enn planlagt og du ble nødt til å gå over til å bruke kredittkortet? Eller kanskje du har noen hengende kredittkortregninger fra tidligere i år? Rentene på kredittkort er ofte høye, og ubetalte kredittkortregninger kan fort bli dyrt. Hvis du har mulighet til det bør du derfor betale ned kredittkortregningen med en gang. 

Hvis du ikke har mulighet til å betale alt på en gang er det smart å lage en plan for hvordan du skal betale ned regningen så fort som mulig. Du kan for eksempel legge det inn som en fast utgiftspost i budsjettet, sånn at du er sikker på at du ikke bruker pengene på noe annet.

Bli kvitt inkassosaker

Selv om sommeren er en tid hvor mye stopper opp er det dessverre ikke sånn at regningene stopper. Har du fått en inkassosak i løpet av ferien er det viktig at du tar tak i den med en gang. Husk at jo raskere du tar tak i saken din, jo raskere får du nedbetalt den. Inkasso er ikke farlig, og vi hjelper deg gjerne med å finne en løsning. Du kan enten logge direkte inn i selvbetjeningsportalen eller ta kontakt med oss på telefon.

Les også: 5 ting du bør gjøre hvis du har fått et inkassokrav.