Møt våren med ryddig økonomi

Våren nærmer seg, og mange nordmenn gjør en grundig vårrengjøring hjemme. Kanskje det kan være like klokt å gi privatøkonomien din en vårpuss. Med disse 7 tipsene kan du begynne å rydde opp i din økonomi.

Få oversikt

I de fleste nettbanker kan du se oversikt over hva du bruker penger på. Dette gir deg mulighet til å få kontroll på hvordan du prioriterer pengene dine, og du kan se om det er noen utgiftsposter du bruker unødvendig mye penger på.

Gjør sport i å følge budsjett

Ved å sette opp og følge budsjett kan du enkelt og effektivt få kontroll på økonomien på. Du kan enkelt sette opp budsjett ved hjelp av denne budsjettmalen.

Benytt deg av AvtaleGiro og eFaktura når det er mulig

Med AvtaleGiro sørger banken for at regningen betales automatisk og i tide. Du trenger med andre ord ikke forholde deg til forfallsdato,  lange KID-numre og annen betalingsinformasjon. Det er imidlertid viktig at du forsikrer deg om at beløpet har blitt trukket fra kontoen din.

Med eFaktura dukker regningen direkte opp i nettbanken din. Det betyr at du slipper å betale fakturagebyr. eFaktura blir ikke belastet fra kontoen din før du godkjenner regningen, og du slipper å forholde deg til KID og annen betalingsinformasjon.

Opprett en egen regningskonto

Skaff deg oversikt over alle faste utgifter du har i måneden, og overfør tilsvarende beløp inn på en egen regningskonto. På den måten unngår du å bruke penger som skal gå til regninger, på andre ting. Hvis du har mulighet til det, kan det være lurt å sette av litt ekstra hver måned, slik at du kan bygge opp en buffer for eventuelle uforutsette regninger.

Betal ned gjeld

Det kan fort bli dyrt hvis du har mye gjeld du ikke kan betale ned. Pass på å betale regninger før forfall, unngå å bruke penger du ikke har og ikke ta opp lån du ikke kan betjene. Hvis du likevel skulle få en sak til inkasso er det viktig at du tar det på alvor. Jo raskere du tar tak i saken din, jo raskere blir den løst.

Har du en sak hos oss? Logg inn eller ta kontakt så fort som mulig, så kan vi prøve å finne en løsning sammen.

Rydd opp i abonnementene dine

Lag en oversikt over hva du abonnerer på og hva de ulike abonnementene koster deg. Kanskje kan du spare noen hundrelapper på å for eksempel skifte mobilabonnement og strømleverandør? Eller abonnerer du på tjenester du ikke bruker? Dyre abonnementer kan fort bli et pengesluk i lengden.

Et annet godt tips er å få kontroll på hvilke forsikringer du har. Mange av oss er dobbelt forsikret, for eksempel ved at man betaler egen forsikring, samtidig som man er forsikret gjennom jobben eller fagforeningen. Ved å få oversikt over forsikringspapirene dine kan du muligens spare flere hundrelapper i året.

Selg det du ikke trenger og kjøp det du trenger brukt

Ta en ryddesjau i skuffer og skap. Alle har noe de ikke trenger mer, og her er det penger å tjene. Samtidig er det en god idé å sjekke tjenester som FINN.no eller Tise før du skal kjøpe deg noe nytt. Du kan spare store summer på å kjøpe for eksempel sykkelen, sofaen eller utemøblene brukt.

Les også: Influencerens beste tips til å selge klær på Tise.