Advarer mot falske SMS-er 

Obs! Vi har oppdaget at det blir sendt ut falske tekstmeldinger fra Intrum. Ikke trykk på lenken i SMS-en eller oppgi personlig informasjon. Les mer om svindelforsøket her.

Les mer ›

Slik setter du opp et budsjett for ferien

Nyt ferien uten å sprenge budsjettet. Her finner du tipsene som hjelper deg med å lage et feriebudsjett som varer hele sommeren.

Ferien blir fort dyrere enn forventet, men med et budsjett blir det mye enklere å planlegge hvor mye den kommer til å koste deg. Følg disse tre stegene for å lage et budsjett som passer lommeboken din:

1) Sett et maksbeløp for ferien

Aller først må du finne ut ut hvor mye penger du har råd til å bruke på hele ferien. Sett en beløpsgrense som skal dekke alt fra opphold og reise, til mat og opplevelser på turen. 

2) Budsjetter for hver enkelt kategori

Når du vet hvor mye penger du har å rutte med totalt bør du vurdere hvilke ting du har mest lyst til å bruke penger på. Da kan du lettere velge en destinasjon som står i stil med budsjettet ditt. Her er en oversikt over 5 kategorier du bør ta med i budsjettet: 

Transport

Start med å regne ut hvor mye penger du trenger å bruke på transport. Husk å ta med både hvor mye det koster å reise til selve feriedestinasjonen og hvor mye du vil bruke på kortere turer når du har kommet frem, som for eksempel leiebil eller kollektivtransport. 

Tips for å redusere kostnader til transport: 

 • Utforsk feriedestinasjonen til fots eller på sykkel. Det finnes ingen bedre måte å utforske et nytt sted på!
 • Velg kollektivt
 • Bestill Uber fremfor taxi 

Overnatting 

Med mindre du bor hos familie eller venner utgjør overnatting en stor post i budsjettet på de fleste ferier. Når du skal velge overnatting bør du ikke kun se på prisen, men også sjekke beliggenheten. Hvis du velger et billigere sted på en usentral beliggenhet kan du fort ende opp med å bruke mye ekstra penger på transport. Et annet tips er å velge overnatting med gratis avbestilling hvis du skulle endre planer underveis. 

Tips for å redusere kostnader til overnatting: 

 • Bestill overnatting fra Airbnb
 • Bo på hostel eller vandrerhjem
 • Sammenlign priser på hoteller på sider som trivago.no 

Mat 

Mat kan være vanskelig å budsjettere for i forkant. For å få et realistisk estimat kan du teste budgetyourtrip.com. Her finner du gjennomsnittlig reisekostnad basert på erfaringene til folk som har vært ute å reist. 

Tips for å redusere matkostnader: 

 • Kjøp med mat fra butikken for å slippe å spise alle måltider på restaurant
 • Gjør research og unngå turistfellene
 • Velg et hotell med frokost inkludert 

Les også: Slik planlegger du for gode matopplevelser på reisen.

Opplevelser

Har du planer om å krydre ferien med spennende opplevelser? Da bør du gjøre litt research og sjekke ut priser i forkant. Det sparer deg for mye tid når du er på ferie og du slipper å vente i lange billettkøer. 

Tips for å spare penger på opplevelser: 

 • Planlegg en aktivitet som ikke koster penger som for eksempel piknik eller gratis museum
 • Gjør research i forkant på hva du bør gjøre. Google og sjekk TripAdvisor.com. Da ser du også hvilke aktivitet du bør unngå
 • Bestill aktiviteter i forkant, da kan du sikre deg rabatter

Shopping og diverse innkjøp 

Shopping, enten det er snakk om klær eller suvenirer er en post du kan styre selv. Derfor er det lurt å avslutte med denne posten og se hvor mye penger du har igjen å bruke på å handle. 

Tips for å redusere kostnader på shopping: 

 • Unngå turistfeller der du ender opp med å betale mer enn du må
 • Sjekk hva feriedestinasjonen er kjent for og hva som lønner seg å kjøpe med hjem 
 • Prut der du kan  

Les også: Slik setter du opp et budsjett som funker.

3) Følg opp budsjettet underveis

For å lykkes med budsjettet bør du følge det opp underveis og sjekke hvordan du ligger an. Hvis noe blir dyrere enn du hadde planlagt har du muligheten til å kutte kostnader et annet sted slik at du slipper å tømme kontoen helt. 

Og husk, du trenger ikke svi av masse penger for å få en hyggelig ferie. Sjekk ut disse rimelige måtene å få feriefølelse på for tips til hvordan du kan få feriefølelse uten at det trenger koste skjorta. 

Ble du inspirert til å sette opp et budsjett?