Advarer mot falske SMS-er 

Obs! Vi har oppdaget at det blir sendt ut falske tekstmeldinger fra Intrum. Ikke trykk på lenken i SMS-en eller oppgi personlig informasjon. Les mer om svindelforsøket her.

Les mer ›

Norgesferie på budsjett – slik kommer du i gang

Det krever ikke så mye for å oppdage naturen Norge har å by på. Det er bare å pakke sekken, sier Bodil Gilje, Årets Turjente 2017.

Få ting er bedre enn å gå i fjellet. Og det kan gjøres veldig rimelig. Det er dermed mange som velger å bytte ut den klassiske sydenturen med telt og friluftsaktiviteter i norsk natur. Bodil Gilje fikk smaken på friluftslivet for noen år siden og har i dag over 30.000 følgere på Instagram som lar seg inspirere av turene hennes. 

- Det viktigste er å ikke forvente at turen skal bli perfekt, men heller ta det litt som det kommer, sier Bodil.

Begynn med det du har

Det beste med naturen er at den er gratis, og med allemannsretten har du rett til å ferdes hvor du vil i utmark. Tar du med telt, sover du i tillegg gratis. Hvis du ikke liker å sove i telt kan du ta inn på en av turistforeningens hytter. Da får du en seng for en billig penge. 

I følge Bodil kan det fort bli dyrt å kjøpe inn nytt turutstyr til ferien. Hun anbefaler derfor å begynne med det du har, og låne resten. Du kan for eksempel hør med venner eller sjekke ut finn.no. Noen butikker leier også ut utstyrspakker til to personer til lave priser. Ønsker du imidlertid å investere i noe, mener Bodil at det er viktig med en god sekk som passer. 

- Du kan få en dårlig fjellturopplevelse med dårlig sekk. Prøv dermed alltid sekken før du kjøper den. Med vekt!

Les også: Fjellvettregler for bedre økonomi

Bo billig på teltur
Det er lurt å campe i nærheten av en vannkilde

Planlegg turen

Det er lurt å gjøre litt planlegging før du tar fatt på turen. Bodils tips er å sjekke ut kartet før en topptur. På den måten kan du finne høydemeter, se hvor lang tid du kommer til å gå og sjekke om det er vannkilder på veien. Husk også å ta med deg nok mat og drikke. Blir teltet ditt hotell for turen, er det lurt å tenke på et par ting. Bodil er en erfaren telter og har et par tips.

- Du behøver ikke telte så langt fra bilen. Et par meter opp i skogen så er du fort isolert fra trafikken. Så kan du ta turen videre derfra. Jeg anbefaler også ofte folk å campe i nærheten av en vannkilde.

Det viktigste er å kose seg på turen - ikke å gå lengst, fortest eller bestige den høyeste toppen.
Bodil

Pakk smart

Det er en kunst å pakke smart når du skal på tur. Etter mange turer i fjellet har Bodil har etterhvert blitt en god pakker. Hun lager blant annet lister som hun oppdaterer etter turene, slik at det for hver tur skal blir lettere å pakke sekken.

- Jeg har laget to pakkelister, en første prioriteringsliste med alt det nødvendige jeg må ha med og en andreprioriteringsliste med ting jeg tar med om jeg har plass.

Et lurt tips for nybegynnere er å ta en tur i nærområdet først. Da ser du med en gang hva du kanskje kunne trengt, men som du la igjen hjemme, og hva du ikke hadde behov for. I følge Bordil kommer du langt med sovepose, liggeunderlag, primus og telt. Men om du kutter fingeren eller får hull i teltet, kan turen fort få en annen vending. Dermed er det to ting hun alltid pakker.

- Jeg har alltid med lappesaker og et lite førstehjelpsskrin. Det anbefaler jeg alle å ta med i sekken.

Vær klar for å bli hektet

Bodil kjøpte telt for noen år siden til en helg på Vinjerock-festivalen i Jotunheimen. Det ballet fort på seg derfra, og hun endte med ikke mindre enn 50 utenetter i 2017, som ga henne prisen «Årets Turjente 2017». 

Du får så innmari mye igjen av å bare pakke sekken. Våkne blant en saueflokk. Lære å fiske. Ta inn solnedgangen. Du blir fort avhengig
Bodil

For Bodil selv, får hun mer mestringsfølelse og selvtillit for hver gang hun er på tur. Nye utfordringer som hun løser underveis, en ny topp som blir besteget. Plutselig blir ett telt til tre og en kniv blir til 10. Og to netter i telt til 50 netter. Med andre ord, du blir fort hekta på tur i Norge.

Bodils populære bålpizza som lages på Primus. Sjekk instagramprofilen til Bodil for flere mat- og turtips, @bodildall.

Bodils huskeliste til Norgesferien

  • Det er ikke nødvendig å investere i masse nytt utstyr. Lån eller kjøp brukt.
  • Du trenger ikke dra langt for å finne fine steder å nyte naturen. Sjekk ut turer i nærområdet først.
  • Husk å ta med nok drikke til turen. I sommervarmen kan det være lurt med en sportsdrikke i tillegg til vann, for å få i seg litt salter.
  • Ta med en varm genser på turen. På toppen og om natten blir det fort kaldt.
  • Husk underlag hvis du skal på telttur. Det er viktig å isolere fra undersiden slik at man ikke får kulden fra bakken.
  • Ta med mat som kan lages med enten varmt vann eller Primus. Du kan lage mange gode måltider på tur. I tillegg sparer du penger på å ta med deg mat.