Advarer mot falske SMS-er 

Obs! Vi har oppdaget at det blir sendt ut falske tekstmeldinger fra Intrum. Ikke trykk på lenken i SMS-en eller oppgi personlig informasjon. Les mer om svindelforsøket her.

Les mer ›

Spareplan – Slik bør du planlegge sparingen din

Har du et mål om å spare mer penger? Med spareplan er det lettere å nå sparemålet ditt. Her finner du våre beste tips til en full sparekonto.

31. oktober er Verdens sparedag. Den har blitt markert siden 1924 for å få folk til å tenke på langsiktig sparing. Mange syns sparing kan være vanskelig, men med kontroll på inntekter og utgifter, er det lettere å legge av noen kroner. Finn ut hvordan du kan lage en plan på sparingen din.

Få oversikt over forbruket ditt

For å spare mer, må du bruke mindre. Derfor er det første du bør gjøre å få oversikt over hva du bruker pengene dine på. De fleste har et forhold til hva som kommer inn på konto hver måned, men mange glemmer å sjekke hvor pengene tar veien etterpå. Ta derfor en sjekk i nettbanken din på en måned med normalt forbruk og identifiser hvilke lommetyver du har. Når du har fått oversikt på forbruket ditt, er du klar for å prøve å redusere det. 

Sett opp budsjett

Det er ingen hemmelighet at det krever god innsikt i egen økonomi for å spare penger. For å hjelpe deg å styre økonomien, er det derfor viktig å sette opp et budsjett. I budsjettet bør du ha oversikt over:

  • Inntekter
  • Ulike typer utgifter
  • Penger til sparing

Skill utgiftene i forskjellige kategorier slik at du får et tydeligere bilde av forbruket ditt, og hvor du eventuelt kan stramme inn litt. Finn ut hvor mye du ønsker å spare i måneden, og legg opp budsjettet deretter.

Tips: Ha budsjettet tilgjengelig på mobilen din, slik at du når som helst kan sjekke hvor mye penger du kan bruke eller ikke. Husk også at det finnes mange ting du kan gjøre uten å bruke penger.

Endre tankegang i forhold til penger

God økonomistyring er å unngå å bruke mer penger enn du tjener. Reduksjon i forbruk kan være vanskelig for mange. Har du fått oversikt over forbruket ditt og vet hvor du skal redusere? Da er du alt på god vei.

Det finnes flere øvelser som kan hjelpe deg med å endre tankegang rundt penger og utsette fristelsen når den kommer. Mye handler nettopp om det, å utsette kostnader.

Gjør det til en vane å se kjøpet i sammenheng med timelønnen din. Har du for eksempel 200 kroner i timen må du jobbe 4 arbeidstimer for en ting til 800 kroner. Er det verdt det? Faller du veldig lett for fristelser kan det være en lur idé og bruke kontanter.

Ha realistiske sparemål

Sammen med et budsjett, bør du sette mål for sparingen din. Disse målene må være realistiske i forhold til inntekten og utgiftene du har, slik at de er mulige å gjennomføre.

Enten målet er å komme seg inn på boligmarkedet eller et nytt kjøkken, er det lurt å sette seg et sparemål for en gitt tidsperiode, for eksempel et år. Du kan også sette opp et langsiktig sparemål på 5 år. Når du visualiserer hvor mye penger det er snakk om, er det lettere å kutte på forbruket. Etter hvert som du ser beløpet vokse måned for måned, er det lettere for deg å overføre litt ekstra på sparekonto slik det det vokser fortere. Vipps, så er sparegrisen halvfull.

Dersom du for eksempel setter 1500 kroner i måneden på vanlig sparekonto vil du kunne spare opptil 18.000 kroner i året. Sparer du på en høyrentekonto eller aksjekonto, vil pengene vokse enda mer. Bruk en sparekalkulator for å sjekke hvor mye du får i renter og renters rente.

1 år: 18 000

2 år: 36 000

3 år: 54 000

4 år: 72 000

5 år: 90 000

Hvis du klarer å overføre ekstrainntekter fra for eksempel feriepenger eller skattepenger, vil du kunne spare 100 000 kroner på 5 år. Dobler du månedlig beløp til 3000 kr vil du sitte med 180.000 kroner på fem år, eller 200.000 kr om du spytter inn litt ekstra og så videre. Finn et sparemål som passer din økonomi. 

Spar variert

Sparer du variert får du mer ut av sparingen. Du kan spare i forskjellige former som for eksempel vanlig sparekonto, høyrentekonto, aksjer og fond eller på BSU. Er du under 33 år, bør du alltid fylle BSU-kontoen på 25.000 kr i året. Spør banken din om tips og råd til å spare variert.

Tips: Sammenlign renten du får av ulike banker. Sjekk ut Smarte penger sin oversikt over hvilke banker som har best rente på høyrentekonto.  

Lag en spareplan

Sparemål funker dårlig uten en plan på selve sparingen. Det er viktig at du ser langsiktig på sparingen i stedet for måned etter måned. Noen måneder i året er det lettere å sette litt ekstra på sparekonto enn andre. Andre perioder i året er kanskje preget av høyere kostnader og da bør det tas med i beregningen. Husk for eksempel på feriepenger, skattepenger, eller større utgifter som påløper. Spareplanen kan være flytende så lenge du har totalbeløpet i slutten av året.

Les også: Våre beste sparetips

5 tips som gjør det lettere å holde spareplanen

1. Betal deg selv først

En velkjent sparestrategi har vært å overføre resterende beløp fra brukskonto til sparekonto i slutten av lønnen. Denne sparestrategien anbefales ikke, ettersom den fremmer forbruk før sparing. Prioriter derfor å betale deg først i det du får lønn.

Les også: Disse appene kan gi deg bedre privatøkonomi.

2. Sett opp automatisk fast trekk

Det er lettere å betale seg selv først om du setter du opp fast trekk i nettbanken dagen du får lønn. Da unngår du også fristelsen til å bruke mer penger på ting du ikke trenger. Fasttrekk kan settes opp enkelt i de fleste nettbanker.

3. Spar hele, eller deler av ekstrainntekter

Det er vanlig å øke forbruk i takt med lønn, men sparekontoen vokser fortere om du investerer ekstainntekten i den i stedet. Gjør det til en vane å sette hele, eller deler av ekstrainntektene på sparekonto. Det kan være inntekter fra skattepenger, feriepenger eller inntekter fra en bruktsalg.

Les også: Slik lykkes du med å selge brukt.

4. Opprett ulike sparekontoer

Ettersom du setter opp ulike typer sparemål, bør du også opprette sparekontoer for forskjellige formål. I de fleste nettbanker gjøres dette veldig enkelt. Et motiverende tips er for eksempel å gi sparekontoene navn som «Drømmeboligen», «Reise til Thailand», eller «Nytt kjøkken». Andre kontoer du bør ha er regningskonto og en bufferkonto. I tillegg er det lurt å starte tidlig med pensjonssparing.

5. Vær tro mot spareplan og budsjett

For å nå sparemålene dine er det viktig å være tro mot spareplanen. Av og til kommer måneder som har litt ekstra kostnader, som gjør det vanskelig å spare. Da er det viktig å spare mer andre måneder slik at du når sparemålet for året. Med en realistisk plan på sparingen, budsjett og sunn fornuft, klarer du å fylle sparegrisen.

Les også: 9 sparetips du bør du prøve nå.