Advarer mot falske SMS-er 

Obs! Vi har oppdaget at det blir sendt ut falske tekstmeldinger fra Intrum. Ikke trykk på lenken i SMS-en eller oppgi personlig informasjon. Les mer om svindelforsøket her.

Les mer ›

Restskatt – Slik betaler du det tilbake

En baksmell på skatten kan gå hardt ut over privatøkonomien. Heldigvis finnes det måter å bli kvitt restskatten på. Her er våre tips til å betale restskatt og hvordan du kan unngå det til neste gang.

Betalte du litt for lite skatt i fjor? Baksmellen kan være en uhyggelig overraskelse for de fleste, spesielt rett før sommer og ferietid. Om skatteoppgjøret kom som et sjokk og du ikke har pengene liggende, er det likevel noen grep du kan ta for å spare opp beløpet du skylder.

Betal før 31. mai for å slippe renter

Betaler du restskatten før 31. mai slipper du å få renter på beløpet. Hvis du ikke har mulighet til å betale innen 31. mai kan du se de endelige frister for når du skal betalte på Skatteetaten. Normalt sett faller disse datoene i august og september. For å unngå forsinkelsesrenter er det viktig å betale innen fristen.

Få kontroll på økonomien din

Før du begynner å spare kan det være lurt å få oversikt over inntekter og utgifter for de kommende månedene. Hvilke ferier skal du på i sommer? Hvor mye penger har du å rutte med? Hvor mye penger kommer det til å gå i løpet av ferien? Sett gjerne opp et budsjett og planlegg økonomien din. Sjekk hvilke utgifter og hvilket forbruk du kan spare inn på. Kan du for eksempel redusere utgiftene på mat, take-away kaffe eller andre pengetyver? Opprett deretter en konto i nettbanken hvor du setter av penger til å betale ned skatten. Kanskje kan disse grepene hjelpe deg med å få inn penger på skattepenger-kontoen:

Lurer du på hvordan du setter opp et budsjett? Prøv denne enkle budsjett-guiden

5 måter å spare penger til restskatten på

Selg nedstøvet utstyr fra garasjen og klesskapet: Er du skyldig i å eie et golfsett fra den gangen du skulle realisere golfdrømmen, men som knapt er brukt? Eller har du en dyr veske som er for fin til å bli brukt? Nå kan det være lurt å ta en gjennomgang av gjenstander og plagg som sjelden ser dagens lys. I dag kan man selge alt mulig brukt i forskjellige kanaler, avhengig av hva du ønsker å bli kvitt. Golfsettet kan for eksempel både legges for salg på Finn.no og på Facebookgrupper, mens vesken passer best på Tise.

Les mer om om hvordan denne influenceren selger klærne sine på Tise.

Har du fått restskatt? Begynn å planlegge hvordan du kan betale den allerede nå.

Sjekk kontoen: Har du penger liggende på en sparekonto? Gå gjennom kontoen å se om du har midler til å betale ned enten hele eller deler av skatteoppgjøret.

Spar inn på ferien: Pengene henger som regel løsere i lommeboken når du er på ferie. Har du fått en baksmell bør du tenke over forbruket ditt i sommer. Du kan spare en del på bevisst pengebruk, uten at det går på bekostning av kosen. Om du klarer å spare på dette kan du legge av litt penger i sommermånedene. Om du ikke får råd til ferien i år kan du sjekke hvordan du kan få feriefølelse på en rimelig måte.

Be om et forskudd på lønn og ekstravakter: Hvis det er mulig kan det være lurt å be om et lite forskudd på lønnen, dersom arbeidsgiveren din tillater det. Husk at lønnen da skal vare lengre enn normalt. Hør også om det er mulig å få jobbe noen ekstra vakter over sommeren for å øke inntekten.

Spør banken din om hjelp: Hos banken kan du be om å få kun betale renter og avdrag på boliglånet slik at du får sjans til å spare litt ekstra frem til august.

Selv om det kan være fristende, er det er lurt å unngå å bruke kredittkort og ta opp forbrukslån på å betale ned skatteoppgjøret.