Advarer mot falske SMS-er 

Obs! Vi har oppdaget at det blir sendt ut falske tekstmeldinger fra Intrum. Ikke trykk på lenken i SMS-en eller oppgi personlig informasjon. Les mer om svindelforsøket her.

Les mer ›

Slik setter du opp et budsjett

Føler du at lønningen tar slutt overraskende fort? Et budsjett hjelper deg med å planlegge økonomien og få et mer bevisst forhold til hva du bruker penger på.

Det er mange fordeler med å sette opp et budsjett. Først og fremst får du bedre oversikt over økonomien din. Du ser hva du bruker pengene på og får deg kanskje en aha-opplevelse eller to. Budsjettet gjør det mye enklere å ta gode økonomiske valg fremover. For eksempel kan et godt budsjett være nøkkelen til at du:

  • Når et langsiktig sparemål, enten det er drømmeferien, ny bil eller egen leilighet
  • Unngår å havne bakpå og opparbeide deg dyr gjeld
  • Får en mer behagelig hverdag med penger igjen på konto til neste lønning

Vil du lage ditt eget budsjett? Last ned gratis budsjettmal.

Budsjett høres bra ut - hvor starter jeg?

Heldigvis er det ikke så vanskelig å lage et budsjett som du kanskje tror. Et budsjett er rett og slett en oversikt over inntektene og utgiftene dine. Det første du må gjøre er å finne ut hvor mye penger du får inn, og hvor mye penger du bruker i løpet av en måned.

Steg 1: Inntekter

Start med det enkleste - de faste innbetalingene du får hver måned. Vanligvis er dette lønnsinntekter eller stipend. Husk også å ta med eventuelle leieinntekter eller barnebidrag.

Har du planer om å spe på inntekten? Prøv å selge klær og andre ting du ikke bruker.

Steg 2: Faste utgifter

Faste utgifter er enkle å kartlegge siden du vet når de kommer. Typiske eksempler er:

  • Utgifter til bolig
  • Lån / kredittkort
  • Strøm
  • Mobil
  • Forsikring
  • Internett
  • Transport

Vær oppmerksom på at beløpene kan endre seg over tid, for eksempel hvis boligrenten endrer seg.

Faste kostnader blir ikke nødvendigvis fakturert hver måned. Splitt beløpet pr. måned for å sikre at kostnadene fordeler seg jevnt.

Slik kutter du faste utgifter
For å holde de faste utgiftene så lave som mulig bør du sammenligne ulike priser på forsikring, strøm og mobil. Kanskje kan du få tjenestene billigere av en annen leverandør?

Les også: Slik får du oversikt over mobilbruken.

Steg 3: Variable utgifter

Variable utgifter er ting du vet du vil bruke penger på, men du vet ikke hvor mye. Dette kan være utgifter som:

  • Mat
  • Klær / shopping
  • Underholdning
  • Reiser

Restauranter og uteliv
Hva slags beløp skal du da legge i budsjettet? De fleste nettbanker gir deg oversikt over hvor mye penger du pleier å bruke på mat og klær - dette er en fint utgangspunkt. Du kan også sjekke ut hva gjennomsnittspersonen bruker i SIFOs referansebudjsett.

Budsjettet ditt bør også inneholde et beløp til uforutsette utgifter. Da har du en buffer til den dagen kjøleskapet, vaskemaskinen eller bilen plutselig ikke fungerer lenger. Utgifter til tannlege og veterinær er andre typiske uforutsette kostnader.

Slik kutter du variable utgifter
Finn ut hva pengene dine egentlig går til. For mange er det de små utgiftene som sniker til seg overraskende mye penger. For eksempel blir to kaffe latte i uken fort over 4000 kroner i året.

Les også: Slik reduserer du forbruket ditt.

Steg 4: Prioriter sparing

Når du har fått oversikt over inntektene og kostnadene dine ser du hvor mye du har igjen til sparing. 

Synes du det er vanskelig å komme i gang med sparingen? Med et sparemål og en plan fyller du enklere opp sparekontoen. Det finnes også mange gode spareapper som hjelper deg med å få bedre økonomi og gjør det lettere å spare.

Steg 5: Følg opp budsjettet

Vil du vite hemmeligheten bak god budsjettering? Evaluer budsjettet ditt hver måned. Sjekk hvor mye du faktisk brukte og bli mer bevisst på hvilke kategorier du bruker penger på. Tenk gjennom hva du ønsker å endre på og juster budsjettet underveis.

Verktøy som hjelper deg med å sette opp budsjett

Det finnes mange maler og verktøy som gjør jobben med å sette opp budsjettet enklere, her er et lite utvalg:

  • Bruk nettbanken: Det er mulig å sette opp et budsjett i de fleste nettbanker.
  • Prøv en app: Få full oversikt på mobilen med ulike budsjettapper. Her er appene DailyCost, Toshl og My Budget Book gode alternativer.
  • Bruk Excel eller Google sheets: Google sheets er gratis og i tillegg enkel å dele med andre. Det passer derfor ekstra godt hvis du har felles økonomi. 

Last ned gratis budsjettmal (Excel). 

5 tips til å holde budsjettet

Det aller viktigste er å følge opp budsjettet underveis. Her er noen tips som gjør det enklere å leve etter rammene du har satt:

  1. Bruk flere kontoer: Opprett egne kontoer til forskjellig bruk. Lag én konto til faste kostnader, én til mat og én til sparing. I tillegg kan du lage en egen drømmekonto, hvor du setter av litt hver måned til et større mål.
  2. Ha kontroll på regningene: Husk å betale regningene før forfall. Sett opp autogiro og sjekk postenkassen for uventede regninger. Har du en sak hos oss? Logg deg inn på portalen vår for å få oversikt og betale.
  3. Planlegg handleturen: Mat er en av de største utgiftspostene i en husholdning, og det er mye å spare på å planlegge matinnkjøp. Butikkene er designet for å friste deg til impulskjøp. Motstå fristelsene med faste handledager og en god handleliste.
  4. Tenk gjenbruk: Har du god kunnskap om pris og kvalitet kan du spare mye penger. Planlegg før du kjøper nytt, ta vare på tingene dine og gjør et kupp på loppisapper. Prøv også å selge ting du ikke bruker lenger.
  5. Ikke gi opp! Det er lett å bli demotivert hvis budsjettet ikke holdt. Bruk heller muligheten til å se på hva du kan endre på til neste gang. Som med mye annet så hjelper det å øve og finne ut hva som fungerer for deg.