Slik får du bedre likviditet i en sesongbasert bedrift

I mange bedrifter er inntekten sterkt påvirket av sesong. Hvordan skal du planlegge økonomien slik at pengene strekker til i perioder med mindre inntekt?

Med store svingninger i kontantstrømmen kommer en rekke utfordringer. Hvordan betale regninger uten inntekt er en av dem. Likevel er det flere grep du kan ta for å gjøre bedriften din mindre sårbar i lavsesongen. Under finner du tiltak din bedrift kan gjennomføre både under høy- og lavsesong.

Grep du kan gjøre under høysesong for bedre likviditet

 1. Sett opp et likviditetsbudsjett: Likviditetsbudsjettet viser deg forventet innbetaling og utbetaling i en fremtidig budsjettperiode. Ved å sette opp likviditetsbudsjett ser du hvilke midler du har og kan bedre vurdere økonomien i bedriften din. Lurer du på hvordan du setter opp et likviditetsbudsjett? Last ned gratis mal for likviditetsbudsjett. 
 2. Spar penger i høysesongen. Bruk høysesongen til å legge av penger til sesongene uten inntekt. Det er lurt å spare opp for uforutsette variable kostnader som kan påløpe gjennom lavsesongen.
 3. Forhandle med leverandører. Det er aldri dumt å forhandle med leverandøren din om å få bedre priser. Sjekk om du kan finne bedre og billigere alternativ andre steder. Ta opp betalingsbetingelsene i samme forhandling slik at du kan få redusert kredittiden.

Har du problemer med kunder som ikke betaler? Se løsningene våre på inkasso

RIGG DEG TIL: Ta grep når det er høysesong for at bedriften din skal bli mindre sårbar for lavsesong.

Grep du kan gjøre under lavsesong for bedre likviditet

 1. Få kontroll over faste- og variable kostnader. Hold kostnadene nede i lavsesongen i tillegg til å holde de månedlige kostnadene utover året til et minimum. Ved å vite hvilke faste kostnader du har kan du lettere forutse økonomien din fremover.
 2. Kontakt banken din: Om du har vanskelig for å betale i enkelte perioder kan være lurt å kontakte banken din og forklare situasjonen. De kan ha forskjellige løsninger som kan hjelpe bedriften å komme seg gjennom en periode med mindre inntekt.
 3. Bruk lavsesong smart: Bruk lavsesongen effektivt til å legge en plan for det neste året slik at du kan kickstarte høysesongen forberedt. Bruk tall fra i år til å sette gode prognoser og budsjett for det neste året. Du kan i tillegg bruke tiden til å ta et kurs slik at du kan utvide virksomheten og eventuelt finne nye forretningsområder.
 4. Utvid inntektsgrunnlaget utover flere sesonger: Sjekk muligheten for å utføre jobber utenfor sesong. Kanskje du kan ha åpnet rundt enkelte tilstelninger i ditt lokalområde, lage enkelte temakvelder for kunder, holde større fester som for eksempel bryllup om du driver i rett bransje. All inntekt i lavsesong hjelper på kontantstrømmen.
 5. Vurder å stenge i perioder. For å unngå kostnader og utgifter kan det være lurt å vurdere om du skal holde helt stengt i en periode hvor inntekstgrunnlaget er lavt.
 6. Bruk forskuddsbetaling i lavsesong: Om du skal levere en tjeneste eller selge et produkt utenfor sesong er det lurt å be kunden om forskuddsbetaling. På den måten sikrer du deg slik at du får finansiert eventuelt innkjøp knyttet til salget.  
 7. Reduser kredittid til kunde: Ved å redusere kredittitiden til kunde får du inn pengene dine raskere og du opprettholder bedre likviditet. 
 8. Vurder å bruke et inkassobyrå: Det er en viktig, men en tidkrevende jobb å følge opp kunder som ikke betaler. Om tiden ikke strekker til kan det være lurt å vurdere å sette jobben til et inkassobyrå. 

Vil du få bedre likviditet i bedriften?