European Consumer Payment Report 2022 — Nordmenn går tøffe tider i møte

Rekordhøye priser og stigende renter har for alvor begynt å påvirke oss nordmenn. En stor europeisk spørreundersøkelse om privatøkonomi avslører at økonomien skaper bekymring i de norske hjem som aldri før.

Mange nordmenn kom økonomisk godt ut av coronapandemien med fulle sparekontoer og sterk reiselyst. Nå, med galopperende priser og stigende renter, har pipa fått en annen lyd hos den jevne norske husholdning.

Frykter strømsjokk

Syv av ti sier at inflasjonen påvirker lommeboka deres og over halvparten av nordmenn tror at den høye inflasjonen kommer til å vare i lenger enn ett år. Hele én av fem oppgir at de på et tidspunkt de neste 12 månedene frykter at de ikke kommer til å kunne betale strømregningen sin.

Inflasjon og høye energipriser har for alvor begynt å bite i nordmenns privatøkonomi. Mange har allerede tatt de sparegrepene man kan gjøre, men vi er bekymret for de som likevel ikke klarer å få det til å gå rundt. Vi i Intrum tror det kommer til å bli enda tøffere økonomiske tider fremover, før det blir bedre igjen
Morten Trasti. sjefanalytiker i Intrum Skandinavia
Morten Trasti, sjefanalytiker, Intrum

65% oppgir at regningene øker raskere enn inntekten deres, mot 38% som svarte det samme i fjorårets undersøkelse. Dette har allerede ført til at nesten en av fire nordmenn allerede har måttet låne penger for å betale én regning eller flere de siste 12 månedene.

Så mange som 47% av nordmenn sier at inflasjonen går utover hvordan de har det i hverdagen. Dette tallet har økt betydelig siden fjorårets undersøkelse, og folk er mer bekymret nå enn de var for hvordan coronapandemien kom til å påvirke lommeboka deres. En av fire nordmenn sier de at de aldri har hatt så dårlig økonomi så lenge de kan huske som akkurat nå.

Arbeidsledigheten blir kritisk

Likevel ser ikke Intrum noen stor økning i antall inkassosaker ennå. Dette kan imidlertid snu raskt dersom det skjer en endring i det rekordsterke arbeidsmarkedet fremover.

Så lenge arbeidsledigheten er såpass lav som nå, vil de fleste husholdningene klare seg. Vi i Intrum ser i våre egne tall at flere bedrifter har fått problemer med stigende priser, og at dette på sikt kan føre til mer konkurser og høyere arbeidsledighet. Dette kan potensielt få alvorlige økonomiske konsekvenser for husholdningene i Norge, da et tap av inntekt på 40-60% ved å miste jobben påvirker oss langt mer enn 7% høyere priser på alt vi kjøper
Sier Trasti

Undersøkelsen viser også at mange nordmenn allerede har tatt grep i sin privatøkonomi. Syv av ti har kuttet ned på takeaway, utekaffe og diverse streaming-abonnementer, over halvparten vil spise mindre ute på restaurant, og seks av ti vil handle mer tilbudsvarer nå enn før.

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen er utført av Longitude for Intrum i perioden juli – august 2022. Resultatene baserer seg på svar fra 1004 norske husstander.


Ønsker du se hovedfunnene for Norge?

Trender og betalingsadferd