Sterk uro preger norske bedrifter

Svak kronekurs, høy prisstigning og økende renter har ført til at norske bedrifter har kjempet i motvind det siste året. Nå avslører en omfattende undersøkelse sterk uro rundt årets lønnsoppgjør.

Etter en lang periode med vedvarende høy prisstigning, ligger årets lønnsoppgjør til å ende opp på i overkant av 5 prosent. Dette er en regning norske bedrifter gruer seg til å ta, ifølge en fersk europeisk spørreundersøkelse for bedrifter av Intrum.

Utvalgte funn i European Payment Report Norge:

  • 55% av norske bedrifter frykter at de ikke klarer å møte ansattes krav om høyere lønn
  • 88% av norske bedrifter har enten opplevd at ansatte allerede har spurt om høyere lønn, eller forventer at de gjør det straks
  • 58% mener at bedriftens rutiner og prosesser ikke er gode nok til å sikre finansiell stabilitet under usikre makroøkonomiske utsikter
  • 50% mener at bedriften er svakere finansielt nå enn for 12 mnd siden

- Norske arbeidstakere forventer naturligvis at lønnen skal følge den høye prisstigningen ellers i samfunnet. Bedriftene må ta innover seg denne realiteten, for det vil nok bli et tøft lokalt lønnsoppgjør i år, sier administrerende direktør i Intrum Norge, Steinar Nielsen.

- Det er ikke et godt tegn at over halvparten av bedriftene frykter at de ikke klarer å møte ansattes krav om høyere lønn. Det kan tyde på at mange bedrifter er på tannkjøttet av hva de tåler kostnadsmessig, fortsetter han.

Steinar Nielsen, administrerende direktør i Intrum, Norge

- En «wake up-call» for bedrifter

Nesten seks av ti bedrifter mener at deres rutiner og prosesser ikke er gode nok til å sikre finansiell stabilitet under usikre makroøkonomiske tider. Dette er en økning fra 53 prosent i fjor.

- Situasjonen nå er en helt annen enn for ett år siden. Lav inflasjon, sterkere krone og nullrenter har blitt erstattet med økte kostnader over hele fjøla, svakere krone, og at rentene er tilbake på et «normalt» nivå igjen. Dette har nok vært en liten «wake up-call» for mange bedrifter, sier Steinar Nielsen.

Funnene i undersøkelsen stemmer godt overens med Intrums egne data. Inkassotallene for bedrifter har økt jevnt og trutt siden desember 2021 og passerte ved inngangen av 2023 nivåene fra før pandemien. Det er nå åtte prosent flere inkassosaker for bedrifter sammenlignet med mars 2020.

Økningen er størst i bygg- og anleggsbransjen, som nå ligger rundt 30% høyere enn før pandemien. For privatpersoner var det i første kvartal 2,3 prosent flere inkassosaker sammenlignet med samme periode i fjor.

- Alt tyder på at det vil fortsette

- Vi ser en bred økning av mislighold på tvers av alle bransjer, og alt tyder på at dette vil fortsette i den retningen, sier Steinar Nielsen.

Prisstigningen holder seg på et høyt nivå, et tøft lønnsoppgjør, den norske kronen er svak og driver importprisene opp, og det er heller ingen offentlige støttepakker i sikte.

- Vi i Intrum har hjulpet bedrifter gjennom utfordrende tider i 125 år, og vi bidrar med kompetanse, rådgivning og rutine for de som trenger det. Desto tidligere man tar kontakt med oss, desto mer handlingsrom har vi til å finne løsninger
administrerende direktør i Intrum Norge, Steinar Nielsen.

Om European Payment Report:

European Payment Report 2023 er basert på en undersøkelse utført på tvers av 29 europeiske land i perioden november 2022 – mars 2023. Det er samlet inn data fra 10 892 selskaper, inkludert 400 norske selskaper, for å få innsikt i betalingsatferd og selskapenes videre økonomiske utsikter.