Inkassoutviklingen i 2023

Onsdag 10. mai holdt Intrums sjefanalytiker Morten Trasti webinar om inkassoutviklingen i 2023. Her har vi samlet et kort sammendrag av webinaret.

Betalingsproblemer påvirker inkassoutviklingen

Over hele Norden ser vi fortsatt høy inflasjon, med Sverige på det høyeste med en inflasjon på over 10% i april sammenlignet med samme måned i 2022. Siden infasjonen i hele Norden og euroområdet fortsatt ligger langt over det lansiktige mål på 2%, fortsetter alle sentralbankene med å heve rentesatsene. 

Husholdninger har strammet beltet

Husholdninger i Norden har fortsatt en relativt lav andel inkassosaker sammenlignet med før pandemien, men likevel er det en langsom stabil vekst i Sverige, Norge og Danmark. Dette kan skyldes at husholdningene har redusert deres forbruk (over 10 % fall i detaljhandelen i Sverige siden april 2022 og 4% I Norge). 

For å møte de økende levekostnadene trekker nordiske husholdninger på sparepengene sine, som ble bygget opp under pandemien. Husholdningene nyter også godt av en fortsatt sterk arbeidsmarkedssituasjon over hele Norden, med arbeidsledighet uendret eller lavere enn før pandemien.

 

Intrum Brand Groups 023
Inkassoutviklingen i 2023: Inflasjon, økte renter og priser påvirker husholdninger

Lav sparerate kan indikere betalingsproblemer

I Norge, Sverige og Finland har husholdningenes sparerate falt drastisk det siste året. Spareraten er nå lavere enn før pandemien. Husholdningene har også redusert mengden forbrukslån, hvilket tyder på tilbakeholdenhet i det vansklige, økonomiske klimaet inflasjon og renteøkning har medført. Hvis marginene for de nordiske husholdningene fortsetter å synke, eller hvis arbeidsmarkedet forverres, vil flere oppleve problemer med utbetalingene. 

Siden sommeren 2022 har det kommet flere inkassosaker til Intrum i Norge, Sverige og Danmark, og alt tyder på at det gradvis vil stige. 

Inkassoutviklingen blant bedrifter

Ved starten av pandemien falt antallet B2B-inkassosaker i hele Norden. Siden juli 2022 har antallet saker økt, og hele Norden er nå over eller på pre-pandeminivå, og trenden fortsetter oppover.

Antall konkurser stiger

Flere bedrifter synes det er vanskeligere å betale leverandørene i tide og har vanskelig for å tilpasse seg de nye kostnadene. Vi ser en stor økning i antall konkurser blant nordiske selskaper siden juli 2022, hvor Danmark har markert seg med spesielt høye nivåer. Disse tallene forventes å øke med en fortsatt økning i antall inkassosaker.

Les mer om konkursbølgen her