Helse og økonomi: Mangelfull økonomisk kunnskap kan påvirke din mentale helse

Global resesjon, økte priser og klimakrisen er store bidragsytere til at det er viktigere enn noen gang å forbedre utdanningen. Les mer om hvordan utdanning gjør det lettere å forstå og ta kontroll over egen økonomi, og få nyttig innsikt i sammenhengen mellom mental helse og økonomisk kunnskap her.

Sammenhengen mellom mental helse og økonomisk kunnskap

24. januar markeres UNESCOs femte internasjonale utdanningsdag, med temaet «å investere i mennesker - prioriter utdanning». Vi i Intrum har innsikt som viser hvordan utdanning gjør det lettere for forbrukere å forstå og ta kontroll over sin egen økonomi. En god utdannelse gjør at man kan fungere i samfunnet og nyte livet uten å bekymre seg for å oppfylle egne økonomiske forpliktelser. I en tid hvor levekostnadene øker, er det avgjørende at folk vet hvordan de skal bruke og spare penger smart. 

Intrums European Consumer Payment Report 2022 viser at folk med utdanning klarer seg bedre under en økonomisk nedgang, og at de er mer optimistiske med tanke på fremtiden. De sier også at sannsynligheten for å kunne betale alle regningene sine i 2023 er stor, i motsetning til de som ikke har utdannelse.

Uutdannede forventer mislighold

Én av to (49 prosent) uten utdannelse forventer å misligholde en strømregning minst én gang i løpet av de neste 12 månedene, sammenlignet med 29 prosent av de med utdanning. 

Utdanning har en enorm innvirkning på en persons evne til å takle tøffe økonomiske tider som vi er inne i nå med høy inflasjon og økende renter. Folk som ikke har blitt lært hvordan de skal forvalte pengene sine, har mindre sannsynlighet for å vite hvordan de kan komme seg trygt gjennom en periode som dette.
sier Anna Zabrodzka-Averianov, seniorøkonom i Intrum.

Rundt 7 av 10 respondenter uten utdanning angir at de har det dårligere nå enn for 12 måneder siden.

Psykologisk påvirkning av dårlig forståelse

ECPR-rapporten viser at 59% av de uten utdanning er bekymret for høye renter uten å forstå hvordan de kan bli påvirket.

"Dagens økonomiske utfordringer betyr at forbrukerne må forstå hvordan renteøkninger og inflasjon kan påvirke dem i dag, men også i fremtiden, og ta skritt for å ta hånd om sin økonomi. Det er aldri for sent å lære å forvalte penger, og i Intrum tror vi at handling kan gjøres i alle aldre og stadier av livet", sier Camilla Gulsett, bærekraftsansvarlig i Intrum.

Vi i Intrum jobber med folk på tvers av alle landene vi er til stede i for å forbedre deres økonomiske utdanning. I Norge jobber vi med Røde Kors Nettverk etter soning, et tilbud til tidligere straffedømte som er på vei tilbake til et nytt liv. I Sverige lærer de opp barn og ungdom i personlig økonomi med Spendido-appen.

Les mer om vårt samarbeid med Røde Kors Nettverk etter soning her


Les mer om European Consumer Payment Report